P. dr. Mircea Remus Birtz: Puncte de vedere (inutile) asupra unei noi apariţii editoriale privind Dieceza de Cluj-Gherla de Cluj-Gherla

Publicăm în atenţia amatorilor de istorie eclesiastică, şi de ce nu , a Factorilor canonici competenţi (Nunţiatura Apostolică, Mitropolia Blajului, ceilalţi Episcopi Catolici din România) o recenzie asupra Anuarului 2012 a Diecezei de Cluj-Gherla, care din nefericire continuă propagarea unor informaţii eronate sau de canonicitate dubie.

 P. Mircea Birtz Puncte de vedere inutile.pdf

Ca anexe oferim:

1)ARHONDOLOGIA GHERLA 1.pdf      care departe de a fi precisă, se apropie sperăm totuşi mai mult de realitatea istorică.

2) Despre capitluri vezi lucrările noastre dedicate Episcopului Emil Riti şi cea realizată împreună cu P. Dr. Sebastian Sabin Făgăraş,OSVM accesibile mai jos, în format PDF

3)P. Paroh Ovidiu Lăpuşte (p Lapuste paroh) paroh   iconom stavrofor, precum şi poziţia sa canonică din 2012 (P.Lăpuşte 2012).    Este un caz lampant de abuz, prin care un merituos preot paroh iconom stavrofor din Cluj-Napoca, este degradat ca administrator parohial.

4)Decoratii diecezane 2003     se arată cum persoane meritorii pentru Biserică au fost decorate, actul oficial (decretul) fiind publicat în revista Viaţa Creştină. Ideal ar fi fost să fie publicat şi decretul de întemeiere al distincţiei respective, altminteri credincioşii putând crede că au primit o diplomă ca atâtea altele din partea diferitelor comitete şi comiţii.

5) Diplomă (corect Bilet al Secretariatului de Stat) de conferire a titlului de prelat papal de Onoare (diploma prelat papal)         precum şi comunicatul public din 2003, prin care Dieceza de Cluj-Gherla era onorată prin decorarea pontificală a mai multor clerici, deveniţi monseniori. (monseniori cluj 2003)    Din nefericire şematismele de Cluj-Gherla începând cu 2003 ignoră aceste precizăr: deh, veneau doar de la Papă.

6) Numirea unui cenzor diecezan în 2008, făcută corespunzător: întâi se creează funcţia, precizându-se atributele ei, apoi se numeşte un titular   cenzor diecezan 2007.   A fost cenzorul diecezan liber să-şi exercite misiunea?  Ne îndoim.

7)Pentru introducerea în problema capitulară din Cluj, iată un fragment din cartea Can. Dr. Victor Bojor, dedicată canonicilor din Dieceza Gherlei și Cluj/Gherla Victor Bojor Canonicii de Cluj Gherla.pdf  .  Un compediu cu canoane ale CIC 1917, CIC 1983 și CCEO 1990 legat de tema noastră (N.B. în franceză) se vede aici:Canoane diverse

Alte dieceze greco-catolice  știu să-și onoreze canonicii: iată cazul Diecezei greco-catolice de Lugoj, cu prepozitul Mons. Dr. Dumitru Sălăgean (Can D. Sălăgean)     și cazul arhidiecezei de Alba-iulia și Făgăraș, unde canonicii sunt respectați și menționați ca atare (canonici Blaj 2009). Dacă cei de la Cluj s-au gândit să suprime Capitlul diecezan, nici o problemă, dar s-o spună răspicat, făcând public documentul de suprimare. Despre Msgr. Dumitru Sălăgean iată şi o evocare a P. iconom stavr. Dr. Cătălin L. Popian (www.popian.it) :C Popian Msgr Salagean.pdf

Așteptăm opiniile celor interesați, pe care, fie pro sau contra. le vom publica (fie și sub pseudonim). Pretindem însă referiri la subiect și un limbaj civilizat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: